Dat ik mijn passie voor koken van mijn liefste oma heb, dat weten jullie misschien al. Van kleins af aan steel ik met mijn ogen wanneer oma in de keuken staat. En: ze kan er wat van. Zelfs de meest simpele omelet kan ze omtoveren tot een smakelijk gerecht. 

Nostalgie

Oma’s koekjes met karamel zijn echt de allerbeste. Toen mijn zus en ik klein waren, maakte ze steeds zandkoekjes met een hart van gesmolten karamel klaar (oma gebruikte hiervoor zachte Werther snoepjes, za-lig gewoon!). We kregen na schooltijd een koekje, vergezeld van een grote beker koude melk. 

De laatste jaren zijn de rollen een beetje omgedraaid en sta ik zelf meer in de keuken dan oma. Ik dacht: hoe fijn zou het zijn om de koekjes zelf eens voor oma klaar te bereiden? Waar een vleugje pure nostalgie al niet goed voor is. 

Fantastic cookie

Ik ging aan de slag met het nieuwe gamma dessertmixen van Niamh. Jullie kennen Niamh waarschijnlijk al van de hartige (brood)mixen: ik maak bijna elke week een vers gebakken brood en creëerde ook al een smakelijk blini recept

Je leest het dus goed, Niamh heeft 6 nieuwe dessertmixen in het leven geroepen: van speculaas tot pannenkoeken en cake. Heel gemakkelijk en vooral ook snel. Enkel nog een handvol ingrediënten toevoegen en je tovert een heus dessert op tafel. 

De fantastic cookie mix was ideaal om oma’s karamelkoekjes met een frisse twist een nieuw leven in te blazen. Met deze mix maak je lekkere cookies met chocoladestukjes en pecannoten. Denk daar nog een vleugje karamel bij en het is feest!

Kijk je snel mee voor het recept?  

 

Wat heb je nodig?

 • voor 10 koekjes
 • 200 gr Niamh Fantastic cookie mix (1/2 zakje)
 • 70 gr koude (melkerij)boter 
 • 1 eidooier
 • 5 zachte karamelsnoepjes (bv. zachte, ronde Werther variant)

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 
 2. Doe de bakmix in een kom. Snijd de boter in stukjes en voeg erbij samen met de eidooier.
 3. Kneed het deeg goed met beide handen. Ik vond het hierbij het meest eenvoudig om een grote bal van het deeg te maken. 
 4. Mak nu kleine balletjes van het deeg (ongeveer 28 gr per stuk). Leg deze op een bakplaat en verspreid ze goed (de koekjes worden groter in de oven). Gebruik desnoods twee bakplaten. Druk ze plat tot ongeveer 2 cm dikte. 
 5. Zet de koekjes voor 12 minuten in de oven. 
 6. Halveer de karamelsnoepjes (het is echt belangrijk dat het zachte snoepjes zijn!).
 7. Haal de koekjes uit de oven en duw een half karamelsnoepje in het midden van elk koekje. 
 8. Zet de koekjes nog voor ongeveer 8 minuten in de oven (zorg ervoor dat de karamel gesmolten is). 
 9. Neem de koekjes uit de oven en druk de snoepjes nog iets platter met de achterkant van een lepel. 
 10. Laat voldoende afkoelen op een rooster. 

Maak je dit recept eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik heel lief!

Tip?

Lekker bij een groot glas melk. 😉 

Wil jij de bakmix(en) graag zelf uitproberen? Ze zijn te koop bij Delhaize. Verpakt in 100% recycleerbare folie. 

Heel veel bakplezier,

Marthe