Het hoofdgerecht van mijn eindejaarsmenu is allesbehalve een klassieker. Dit jaar geen varkenshaasje met klassieke garnituur, integendeel, ik ga voor een portie comfortfood

Ga jij liever de klassieke tour op? Dan kan je mijn hoofdgerecht van vorig jaar jou misschien wel smaken. Ik maakte varkenshaasje klaar met een smeuïge broccolipuree, een frisse salade van witloof, curry en gedroogde veenbessen én een hazelnoot- mosterdsausje. Klik hier voor het recept. 

Terug naar het hoofdgerecht van dit jaar. Ik serveer ravioli van champignon met truffelsaus, rucola en nog extra kastanjechampignons erbij. Vind je dat allemaal net wat té veel champignon, dan kan je een andere versie ravioli kopen, denk bijvoorbeeld aan vier kazen. De kastanjechampignons kunnen ook vervangen worden door courgette. 

Ik heb in de supermarkt een verpakking verse ravioli gekocht. Ravioli zelf maken is natuurlijk ook een optie, maar dit jaar kies ik – zoals ik al zei – voor comfortfood en alles zelf maken is mij deze keer net iets té veel werk. Feel free om het wel te doen, natuurlijk. 😉

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen 
 • 250 g verse ravioli met paddenstoelen (of een andere variant, bv. vier kazen) 
 • 2 grote el truffeltapenade (o.a. te koop bij Albert Heijn, klik hier )
 • 200 ml room
 • 200 ml melk
 • 3 afgestreken el bloem
 • 50 g boter + 1 klont boter
 • 250 g kleine kastanjechampignons 
 • 1 grote teen of twee kleine tenen look
 • klein beetje citroensap
 • twee handen vol rucola (klein zakje)
 • parmezaanse kaas schilfers

Hoe ga je te werk?

 1. Maak de kastanjechampignons proper met een borsteltje of keukenpapier. Snijd een plakje van het steeltje en snijd de champignons daarna in vier stukken. Smelt een flinke klont boter in een sauteerpan. Stoof de champignons enkele minuten aan op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Haal de champignons uit de pan, zet opzij. In deze pan gaan we de saus maken.
 2. De saus is een variant van een klassieke bechamelsaus. Smelt 50 g boter. Pers de look uit en stoof glazig. Voeg de bloem toe en laat de bloem even bakken. Giet er de room en de melk in kleine hoeveelheden en al roerend bij. Zorg ervoor dat je geen klonters hebt door goed te roeren. Is de saus te lopend? Laat ze dan even doorkoken terwijl je er in roert. Is ze niet lopend genoeg? Voeg dan gerust nog een scheut melk toe. De saus is best niet te vast van structuur.
 3. Voeg de kastanjechampignons (en de eventuele jus van de champignons) bij de saus. Schep de truffeltapenade onder de saus en kruid met peper en zout. Voeg op het einde ook een vleug citroensap toe. 
 4. Kook de ravioli volgens de verpakking. Laat de ravioli goed uitlekken, verdeel over de borden en overgiet met de saus. Werk af met wat geraspte parmezaanse kaas en een hand vol rucola per bord.

Maak je dit recept klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik leuk!

Tip?

 • Je kan ook een andere versie ravioli kopen, bijvoorbeeld vier kazen.
 • Je kan de kastanjechampignons vervangen door courgette.

Geniet van de (aanloop naar de) feestdagen!

Marthe