Hier ben ik met het vervolg van mijn eindejaarsmenu. Het voorgerecht dat ik jullie dit jaar serveer is een gerookte zalmtartaar met avocadocrème en een olie gemaakt van rucola. Het is een lekker en fris maar vooral ook licht voorgerecht. Het recept is ook kinderspel, ook al doet de presentatie misschien anders lijken.  

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen, voor de zalmtartaar
 • 200 g gerookte zalm
 • 1/2 hand vol verse dille
 • beetje citroensap
 • 2 el zure room
 • peper en zout van de molen
 • 2 kl mierikswortelcrème
 • 1/4 komkommer
 • broodje om erbij te serveren (bv. stukje stokbrood/ ciabatta, afbakbroodjes)
 • voor de rucola-olie
 • 20 g rucola (= handvol)
 • 7 el olijfolie
 • peper en zout
 • voor de avocadocrème
 • 1 avocado
 • 100 ml griekse yoghurt
 • sap van 1/2 limoen
 • peper en zout van de molen
 • chilivlokken (of iets anders pittig zoals bv. cayennepeper)
 • om af te werken – optioneel
 • verse dille
 • keukenbenodigdheden
 • spuitzak (evt. met spuitmondje)
 • foodprocessor of hakmolen of staafmixer (voor rucola- olie en avocadocrème)

Hoe ga je te werk?

 1. Maak de rucola- olie. Doe de olijfolie samen met de rucola in een keukenmachine en maal dit fijn tot een mooie olie. Breng de olie op smaak met een flinke draai peper en zout. Laat even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
 2. Maak nu de zalmtartaar (dit kan je op voorhand doen). Snijd de gerookte zalm en komkommer in zéér fijne blokjes. Doe in een mengkom en voeg de zure room en mierikswortelcrème toe. Snipper de dille fijn en voeg ook toe. Breng op smaak met peper, een klein snuifje zout en een vleugje citroensap. Meng alles goed.
 3. Maak nu de avocadocrème (doe dit last minute). Verwijder de pit van de avocado en lepel het vruchtvlees uit de schil. Mix in de keukenmachine met de Griekse yoghurt tot een sausje. Breng op smaak met het limoensap, enkele chilivlokken en een flinke draai peper en zout. Doe de avocadocrème in een spuitzak. 
 4. Dresseer nu het bord. Maak quenelles (of hoopjes, of een torentje) van de gerookte zalmtartaar. Spuit dotjes avocadocrème op het bord. Werk af met de rucola-olie en wat verse dille. Serveer met een stukje brood. 

Maak je dit recept klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik altijd fijn!

Tip?

De gerookte zalmtartaar kan je gerust op voorhand maken (we gebruiken gerookte zalm en geen rauwe!) – maar de avocadocrème kan wel bruin worden, dus maak deze last minute klaar.

Geniet van de (aanloop naar de) feestagen!

Liefs,

Marthe