Koekjes bakken hoort voor mij bij de kerstperiode net als kroketten, kerstkaarten schrijven, zalmvlinders (ovenhapjes in het algemeen, duh!), de kerstboom versieren inclusief meekwelen op kerstmuziek én natuurlijk ook cadeautjes. Momenteel heb ik niet veel (lees: geen) tijd om lang en veel in de keuken te staan, want ik zit met mijn neus al hier en daar tussen de boeken. 

Een tijdje geleden heb ik mij volledig in de kerstsfeer gedompeld en maakte ik speculaassterren. Deze maakte ik met een bakmix van Niamh Baking, namelijk de Authentic Speculaas mix, waar ik nog 1 ei en koude boter aan toe voegde. Ik bakte de speculaas sterren af, versierde ze met chocolade ganache en uiteindelijk maakte ik er nog een krans van.

Je hoeft natuurlijk niet alle stappen te volgen en de volledige krans (na te) maken. Misschien heb je wel enkel zin in de speculaas sterren? Of misschien maak je de speculaas sterren met de ganache? Je bent vrij om het zo uitgebreid te maken als je zelf wilt. 😉 

Wat heb je nodig?

 • voor de koekjes
 • 400 g mix voor Authentic Speculaas
 • 1 ei
 • 120 g koude roomboter
 • voor de ganache
 • 75 g pure chocoladedruppels
 • 60 g vloeibare room
 • 10 g zachte boter
 • voor de royal icing
 • 2 eiwitten
 • 200 g poedersuiker
 •  1 tl citroensap
 • bakbenodigdheden
 • uitsteekvormpjes in de vorm van een ster (groot, middelgroot en klein)

Hoe ga je te werk?

Maak de koekjes

 1. Maak het speculaasdeeg. Doe de mix in een kom. Snijd de boter in stukjes en voeg ze bij in de kom. Voeg ten slotte het ei toe.
   
 2. Kneed het geheel met de hand tot een stevig en homogeen deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten of langer rusten in de koelkast.
 3. Bestuif het werkblad met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot 0,5 cm dikte. Maak met het grootste uitsteekvormpje 16 grote sterren uit het deeg. Haal een sterrenvormig gaatje uit 8 van de 16 grote sterren met het kleinste uitsteekvormpje. Maak met de rest van het deeg verder nog kleine en middelgrote sterretjes tot het op is.
 1. Leg alle sterren op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 170°C. Bak de speculaaskoekjes ca. 16 minuten in de oven. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Maak de ganache

 1. Doe de chocoladedruppels in een kommetje met de in kleine blokjes gesneden boter. Verwarm de room in een pannetje. Laat de room tot het kookpunt komen en giet over de chocolade. Meng goed tot een homogene massa.
 2. Strijk warme ganache op de gladde kant van een sterrenkoekje zonder gaatjes. Leg er een even groot sterretje met stervormig gaatje bovenop en druk er lichtjes op om de ganache erdoor te laten komen. Doe dit tot alle grote sterren met gaatjes op zijn. Laat volledig afkoelen.

Maak de krans

 1. Teken een cirkel van 20 cm diameter op een bakpapier. Draai het bakpapier om en leg op een serveerplank of schotel.
 2. Maak de icing. Doe de eiwitten en citroensap in een vetvrije kom en begin te mixen. Voeg het poedersuiker beetje bij beetje toe. Mix tot het mengsel stijf is. Voeg extra poedersuiker toe wanneer je het mengsel steviger wenst, voeg extra citroensap toe om het meer vloeibaar te krijgen.
 3. Lijm alle koekjes aan elkaar met de icing en leg ze op het bakpapier. Volg de vorm van de gemarkeerde cirkel en rangschik de sterren in de vorm van een krans. Begin met de grote op de bodem, dan de middelgrote en de kleinere sterren. Zorg dat ze elkaar overlappen. Laat uitharden.

Tip?

Versier de grote sterrenkoekjes gerust naar hartenlust. Zo kan je bijvoorbeeld ook cranberryconfituur gebruiken als vulling. 

Wil jij de Authentic Speculaas mix graag zelf uitproberen? Te koop bij o.a. Delhaize, Spar, Makro en Colruyt. Verpakt in 100% recycleerbare folie.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Niamh Baking.

Veel bakplezier!

Liefs,

Marthe