Door gebruik te maken van deze website ga je akkoort met ons cookiebeleid. Lees meer

 

Kalender met seizoensgroenten en -fruit 

Jullie weten (of jullie weten niet) dat ik steeds een weekmenu opstel en dat is kéi handig.

Wanneer ik dat doe, kijk ik welke soorten groenten en fruit ik op dat moment het beste kan kopen en verwerken in een maaltijd. Het leek mij dus handig om een kalender met seizoensgroenten en met fruit te verwerken op de website, aangezien ik ze zelf zo goed als elke week gebruik.

Vele groenten en fruit zijn natuurlijk het hele jaar door te vinden in de supermarkt of de winkel. Dat is niet altijd even goed voor het milieu. Daarom is het ook belangrijk om duurzame groenten en fruit te kopen – in de mate van het mogelijke. Dat wil zeggen: kies zo veel mogelijk voor seizoensgebonden én lokaal.

Waarom zou je seizoensgroenten en – fruit kopen?

  1. Als eerste zorgt het voor variatie in je menu: hoera voor variatie aan smaken, kleuren, vitamines en mineralen op ons bord! 
  2. Het is vaak milieuvriendelijker om bepaalde zaken op bepaalde momenten te kopen. Check zeker ook af en toe het etiket met daarop de oorsprong van het product dat je koopt. Kwaliteitsproducten van eigen bodem bevatten het Flandria- label. Deze worden geteeld volgens strenge eisen en onderworpen aan strenge controles.
  3. Eten volgens de seizoenen is goedkoper en zorgt voor een betere verhouding prijs/kwaliteit. Je krijgt dus een betere smaak, maar voor minder geld.
  4. Deze groenten en fruit zijn ook gewoon het allerlekkerst en het meest vers op dat bepaalde moment!

Betere gezondheid en een beter milieu: win- win toch? 

Je kan mijn persoonlijke kalender voor seizoensgroenten en seizoensfruit hier downloaden, zodat je hem kan printen en gebruiken.

Gebruik je deze kalender tijdens het opstellen van je (week)menu of heb je ‘m op je prikbord gehangen? Stuur dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik super leuk!