Oké als je aan mij vraagt wat mijn favoriet gedeelte van een feest is, dan is dat het aperitief en al zeker de hapjes. Als je aan mij vraagt wat mijn favoriete hapjes zijn, dan antwoord ik: bladerdeeghapjes. En als je daarna nog zou willen weten wat mijn lievelings bladerdeeghapjes zijn, dan zijn het deze met zalm wel! 

Mijn liefste oma maakt deze bladerdeeghapjes met gerookte zalm steevast klaar op kerstavond (wat dit jaar jammer genoeg niet zal kunnen doorgaan), nostalgie alom dus. Kerstavond zonder bladerdeeghapjes met zalm? Onmogelijk! Daarom maak ik ze dit jaar zelf klaar. 

3 ingrediënten

Wat als ik vertel dat je om deze hapjes te maken maar 3 ingrediënten nodig hebt? Je hebt enkel een rol bladerdeeg, potje geitenkaas en gerookte zalm nodig (ook een eitje, maar dat heb je waarschijnlijk al in huis). Je besmeert het bladerdeeg met de geitenkaas, belegt met de sneetjes gerookte zalm, oprollen, invriezen, snijden, afbakken en klaar!

Geitenkaas

Je kan de geitenkaas natuurlijk vervangen door bijvoorbeeld kruidenkaas of een andere smeerbare variant, maar ik geef echt toe dat de smaak van geitenkaas heel neutraal en zacht wordt wanneer de hapjes uit de oven zijn. 

Ik maakte mijn versie redelijk snel (tussen het schoolwerk door) en had niet voldoende geduld, waardoor ik het bladerdeeg helemaal niet strak genoeg had opgerold, waardoor ze er een beetje miserabel uitzagen voor ze de oven in gingen. En raar maar waar: ze kwamen er écht wel mooi uit. Dus… voor alle ongeduldige koks die niet houden van het prutswerk: de vorm komt echt goed, ik testte het al voor jullie uit. 😉

Wat heb je nodig?

 • voor 12 hapjes 
 • 1 rol verse bladerdeeg (rond)
 • 6 à 7 sneden gerookte zalm
 • 75 gr zachte geitenkaas (of een alternatief)
 • 1 eitje
 • keuken- en bakbenodigdheden
 • deegrol
 • bakpapier

Hoe ga je te werk?

 1. Klop het eitje los. Open het bladerdeeg en rol het met de deegrol een klein beetje uit. Besmeer rijkelijk met de geitenkaas en beleg met de sneetjes gerookte zalm.
 2. Rol het deeg nu op tot aan de helft (goed strak!). Rol de andere kant ook op tot het midden.
 3. Verpak de bladerdeegrol in het bakpapier en leg voor minstens 10 minuten in de diepvriezer (maakt het snijden achteraf veel gemakkelijker). Het mag ook langer in de diepvriezer, je kan het bijvoorbeeld de avond voordien al invriezen. Dat spaart ook wat werk uit op de dag zelf.
 4. Verwarm de oven voor op 180°C. 
 5. Snijd plakjes van de bladerdeegrol (ongeveer 2 cm dik). Leg de bladerdeegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopt ei zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen.
 6. Zet in de oven en bak de hapjes voor ongeveer 15 à 20 minuten.

Maak je deze hapjes klaar of heb ik je mogen inspireren om een andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik heel leuk!

Tip?

Je kan met dit recept oneindig variëren. Denk bijvoorbeeld aan: pesto, ham, kaas enzovoort. 

Geniet van de hapjes!

Marthe