Ik heb vandaag weer een recept voor jullie klaarstaan. Deze keer geen easy peasy recept, nee, vandaag mag het net dat tikkeltje meer zijn: een gevlochten brood met een vulling van cranberries en ricotta. 

Voor dit recept heb je een flinke portie geduld nodig: zowel om het deeg voldoende te laten rijzen als om de krans mooi te vlechten. Het is een beetje prutswerk, maar eenmaal gelukt is het resultaat echt de moeite waard.

Om het werk te verlichten gebruikte ik een bakmix (jullie horen mij al komen!) van Niamh Baking, namelijk de Chocolate Delight mix. Deze werd recent toegevoegd aan hun gamma. Hiermee maak je briochebrood met chocoladestukjes. 

Wat heb je nodig?

  • voor 1 krans
  • 500 g mix voor Chocolate Delight
  • 210 ml koude melk (max 16°C)
  • 70 g zachte, koude boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 g droge gist
  • voor de vulling
  • 100 g ricotta
  • 150 g cranberrysaus of cranberryconfituur
  • 1 zakje vanillesuiker
  • voor de afwerking – optioneel
  • enkele verse cranberries
  • poedersuiker

Hoe ga je te werk?

  1. Meng de mix met de vanillesuiker. Los de gist op in de melk en voeg toe. Doe het ei erbij en meng enkele minuten tot je een homogeen geheel krijgt. Voeg de boter blokje per blokje toe. Kneed 10 minuten in de keukenmachine op medium stand of 20 minuten met de hand tot een soepel deeg.
  2. Dek af met een keukenhanddoek. Laat het deeg minstens twee uur rijzen op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat het volume verdubbeld is. Zet het deeg daarna voor minstens 15 minuten in de koelkast.
  3. Bestrooi je werktafel met bloem. Verdeel het deeg in twee helften. Druk een helft van het deeg plat en rol uit tot een rechthoek met een dikte van +/- 1 cm.
  4. Garneer de rechthoek met de cranberrysaus en verdeel er de ricotta en een half zakje vanillesuiker overheen. Zorg ervoor dat je de randen vrijlaat.
  5. Rol de rechthoek op over de lange kant en druk de naden goed aan. Snijd de rol volledig over de lengte doormidden, maar laat de bovenkant aan elkaar. Vlecht nu de twee strengen door de ene over de andere te leggen. Zorg ervoor dat de laagjes en vulling mooi aan de bovenkant blijven.
  6. Herhaal de voorgaande stappen met de andere helft van het deeg.
  7. Maak nu een mooie krans door beide gevlochten strengen aan elkaar te bevestigen. Leg de krans op een met bakpapier bedekte bakplaat. Werk af met enkele cranberries.
  8. Laat afgedekt rijzen op kamertemperatuur (ongeveer 60 minuten).
  9. Bak het brood in een voorverwarmde oven voor 25 à 30 minuten op 200°C. Laat voldoende afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.

Wil jij de Chocolate Delight mix graag zelf uitproberen? Te koop bij o.a. Delhaize, Spar, Makro en Colruyt. Verpakt in 100% recycleerbare folie.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Niamh Baking.

Veel bakplezier!

Liefs,

Marthe