Cadeaus geven of cadeaus krijgen? Zonder twijfel zeg ik volmondig: cadeaus geven. Ik hou er van, van het hele proces. Het uitzoeken van de cadeaus (kan ik weken op voorhand mee bezig zijn), het inpakken en vooral ook het moment om ze te overhandigen. Mijn enthousiasme en ongeduld nemen soms extremere vormen aan en dat zorgt ervoor dat ik vaak niet te houden ben om hier en daar al wat tips te geven over de inhoud. Dat eindigt dan vaak in het feit dat ik gewoonweg verklap wat ik voor diegene gekocht heb (oeps!).

Cadeaus geven of cadeaus krijgen? Geven! Nu enkel nog mijn enthousiasme wat leren in toom te houden.

Nog iets waar ik enthousiast over ben? Deze zelfgemaakte bagels met een snelle gravad lax, zure room en opgelegde rode ui. Ik werk ze af met roze peperbessen. Deze bagels zijn heerlijk als lunch of brunch tijdens de feestdagen. 

De zelfgemaakte bagels bereidde ik met een bakmix van… Niamh Baking, namelijk de Bagel mix. Deze werd nog maar net toegevoegd aan hun gamma. Hiermee maak je in een wip de lekkerste bagels (ik méén wat ik zeg, ze zijn zaaalig!). 

Wat heb je nodig?

 • voor 6 à 8 bagels
 • 500 g mix voor Bagels
 • 310 ml water (op kamertemperatuur)
 • sesam- of maanzaadjes
 • om de bagels te garneren
 • 1 potje zure room
 • 8 sneden gerookte zalm
 • enkele takjes verse dille
 • snuifje grof zeezout
 • 1,5 el kristalsuiker
 • peper
 • 2 el milde olijfolie
 • 3 el citroensap
 • 1 rode ui
 • 1 el witte wijnazijn
 • voor de afwerking – optioneel
 • verse dille
 • roze peperbessen

Hoe ga je te werk?

Maak de garnituur

 1. Spreid de plakjes zalm over een bord of schaal. Bestrooi met een snuifje zeezout en 1 el suiker en kruid af met peper. Sprenkel de citroen over de zalm, net als de olijfolie. Verdeel vervolgens de verse dille over de zalm. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast voor enkele uren (hoe langer, hoe beter).
 2. Breng water aan de kook in een waterkoker. Snijd de rode ui in ringen. Overgiet de ui met het kokend water en giet na enkele minuten af. Doe de ui in een kommetje en voeg er de witte wijnazijn en 1/2 el suiker bij. Roer even om en laat marineren.

Maak de bagels

 1. Kneed de mix en water 10 minuten met de keukenrobot of 20 minuten met de hand tot een soepel deeg.
 2. Verdeel het deeg in 6 à 8 bolletjes. Druk lichtjes plat en dek af met huishoudfolie en een keukenhanddoek. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 1. Gebruik je duim om een gat te maken in het midden van elk deegbolletje. Hang een bagel rond de steel van een houten lepel en zwier rond tot het gat in de bagel 5 à 7 cm groot is. Herhaal dit voor alle bagels.
 2. Druk de bagels lichtjes plat en laat zo’n 30 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is.
 3. Kijk na of de gaten in de bagels nog steeds 5 à 7 cm groot zijn. Breng een steelpan met water aan de kook. Dompel van zodra het water kookt een bagel gedurende 30 seconden onder. Draai om en dompel nog eens 30 seconden onder. Leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Herhaal voor alle bagels.
 4. Bestrooi de bagels met sesam- of maanzaad en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Laat afkoelen.
 5. Snijd de bagel doormidden en beleg met een laagje zure room, de gravad lax van gerookte zalm en de opgelegde rode ui. Werk af met wat verse takjes dille en enkele roze peperbessen.

Maak je dit recept klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik de max!

Wil jij de Chocolate Delight mix graag zelf uitproberen? Te koop bij o.a. Delhaize, Spar, Makro en Colruyt. Verpakt in 100% recycleerbare folie.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Niamh Baking.

Geniet van de (aanloop naar de) feestdagen!

Liefs,

Marthe