Shakshuka

Ik moet eerlijk bekennen, toen ik voor het eerst de naam van het gerecht – Shakshuka – las, wist ik niet wat te verwachten. Ik besloot het een aantal keer uit te proberen. Ik heb de beste versie nu eindelijk nog meer op punt gesteld en kan niet wachten om mijn recept met jullie te delen. De naam van dit Oosterse eenpansgerecht klinkt bijzonder tropisch en ingewikkeld, maar godzijdank is dat ook het enige complexe aan de hele zaak. Het recept is zo snel klaar, absoluut gemakkelijk en je hebt er geen bijzondere ingrediënten voor nodig. De basis is steeds tomaat en ei.

Dit is het perfecte recept om als lunch of ontbijt te maken, maar ook wanneer je een snelle maaltijd op tafel wil toveren. Het is daarnaast heel praktisch om te maken als er nog wat restjes groenten in huis zijn en je niets kan bedenken om klaar te maken. Je kan er eindeloos mee variëren, zowel met de kruiden als de groenten.

Genoeg gepraat. Schort aan en koken maar!

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • 4 eieren
 • 4 pruimtomaten
 • 1/2 rode peper
 • 150 gr verse geitenkaas
 • 1 rode ui
 • 2 tenen look
 • 1 rode paprika
 • klein blikje tomatenpuree
 • naanbrood of ander brood om erbij te serveren
 • kruiden – basics
 • 1 bouillonblokje
 • 50 ml water
 • olijfolie
 • 1 el honing
 • zoete chili kruiden (of andere kruiden naar keuze)
 • peper en zout
 • nootmuskaat

 • voor de afwerking: optioneel
 • verse, platte peterselie

 • benodigdheden
 • pan met bijhorend deksel

Hoe ga je te werk?

 1. Snipper de rode ui fijn en pers de look uit. Stoof beide aan in een pan, op een zacht vuurtje, met een scheutje olijfolie.
 2. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper (let op: niet meer in je ogen wrijven!) en de paprika. Snijd beiden in kleine blokjes. Voeg ze bij de look en rode ui samen met de tomatenpuree en de honing.
 3. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ook aan het geheel toe en laat eventjes mee stoven.
 4. Voeg 50 ml water toe, net als het bouillonblokje. Kruid het geheel met pezo en wat zoete chili kruiden. Zet een deksel op de pan en laat alles 4 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
 5. Maak nu een kuiltje en breek er telkens een eitje in. Laat deze stollen gedurende een periode van 6 minuten (kan ook minder lang, dan zullen de eieren niet volledig gestold zijn), met het deksel op de pan. Haal daarna het deksel van de pan en laat nog eens 6 minuten staan en zorg ervoor dat al het overtollige vocht goed verdampt.
 6. Kruid als laatste de eitjes met pezo en wat nootmuskaat. Verkruimel de geitenkaas over het geheel en strooi er eventueel wat verse peterselie bij.

Tip?

Ik serveer het steeds met naanbrood (kan je zelf maken of kopen). Ook lekker met een (volkoren) toast. Zo kan je de pan tot op het laatste leegvegen ;-).

Enjoy,

Marthe