Het is al even geleden, maar het is weer tijd voor een zalig pastareceptje. Met deze druilerige dagen is comfort food écht meer dan welkom. Ik meen het als ik zeg dat dit recept echt heeeerlijk is: rigatoni carbonara met courgette en tijm. Graag afgewerkt met extra parmezaanse kaas, yes yes yes! Pasta carbonara is een echte Italiaanse klassieker die normaal gezien niet op deze manier gemaakt wordt. Ik maakte dus een variant, maar eentje die minstens even lekker is en veel minder zwaar. Ik gebruikte ricotta om er een lichtere versie van te maken. 

Wat heb je nodig?

  • voor 4 personen
  • 500 gr rigatoni (of andere pasta)
  • 250 gr ricotta (1 pot)
  • 250 gr spekblokjes (liever natuur dan gezouten/ gerookt)
  • 100 ml volle room
  • 2 courgettes
  • 2 eidooiers
  • geraspte parmezaanse kaas (2 handen vol en een beetje voor de afwerking)

 

  • Kruiden – basics
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • 1 kl gedroogde tijm 
  • pezo

 

Hoe ga je te werk?

  1. Breng in een grote kom voldoende water aan de kook en voeg er een snuif zout aan toe. Zorg dat de kom groot genoeg is, deze hebben we op het einde nodig om alles onder elkaar te mengen. Kook daarna de rigatoni volgens verpakking. Giet de pasta af en laat uitlekken, maar houd een tasje kookvocht opzij.
  2. Was en schil de courgettes en snijd ze in gelijke blokjes. Je kan er ook voor kiezen om ze niet te schillen, maar was ze dan extra goed.
  3. Neem een grote (antikleef) pan en bak de spekblokjes tot ze goed krokant zijn. Het is normaal gezien niet nodig om extra vetstof toe te voegen. 
  4. Doe de eierdooiers in een kom, voeg de room, ricotta en parmezaan toe en klop alles goed los. Kruid voldoende af met pezo en een beetje nootmuskaat en zet opzij.
  5. Doe de courgetteblokjes bij de spekjes in de pan en voeg een klein scheutje extra olijfolie toe. Laat ze even goed stoven zodat ze kunnen garen. Kruid met 1 kl tijm en een beetje zwarte peper.
  6. Neem de kom waarin je de pasta kookte en voeg hierin de pasta, courgette en spekjes samen (zet de pan niet meer op het vuur). Voeg een scheut kookvocht toe (ongeveer 2 el of meer als je dat wenst) net als het ricottamengsel en meng goed door elkaar. Proef nog snel even of de kruiding voldoende is.
  7. Dresseer alles op een bord en werk nog af met extra parmezaanse kaas en eventueel ook wat verse peterselie.

Maak je deze pasta carbonara eens klaar of heb ik je mogen inspireren? Stuur dan zeker een berichtje, tag mij @dekokster of gebruik #dekokster.

Smakelijk en geniet ervan!

Marthe