Spaghetti bolognese (in het Italiaans: al ragu), dat is een van de weinige gerechten die mij niet kunnen vervelen. Geef mij een bord vol slingers, dampende saus en een hoopje geraspte (parmezaanse) kaas en ik ben verkocht. 

Zo was ik ook meteen verkocht toen ik de nieuwste pastabox van Elvea mocht uitproberen, vol producten om drie gerechten klaar te maken voor vier personen (en enkele extraatjes). Je hoeft enkel nog groenten en vlees toe te voegen. Ik ben al jaren fan van de pure producten van Elvea en gebruik ze ook voor deze bolognesesaus.

Dit is een recept voor vier personen en ik maak het steeds op deze manier klaar. Soms verwerk ik er wel nog groenten in die anders verloren zouden gaan: denk aan een restje courgette bijvoorbeeld. Zelfs wanneer we slechts met twee personen zijn om te eten, maak ik dit recept en dan vries ik wat overblijft gewoon in. Héél handig!

Benieuwd naar het recept? Neem alle ingrediënten klaar en we vliegen erin! 

Wat heb je nodig? 

 • voor 4 personen
 • 1 teen look 
 • 1 (rode) ui
 • 2 stengels selder
 • wit van 1 prei
 • 3 dikke wortelen
 • 0,5 kg gehakt: rund en varken
 • 1 fles passata Elvea (690 gr)
 • 1 el tomatenpuree Elvea
 • 1 pot Elvea Tradizionale (400 gr)
 • peper en zout
 • olijfolie
 • vloeibare boter
 • 500 gr spaghetti
 • 1 kl harissa (om pit aan de saus te geven, kan je in de supermarkt vinden)
 • 1 kl tijm
 • 1 kl oregano
 • 1/2 el spaghettikruiden 
 • voor de afwerking – optioneel
 • gemalen kaas (bv. emmentaler, parmezaan)

Hoe ga je te werk?

 1. Verwijder het groen van de prei en was goed. Doe hetzelfde met de selder. Schil de wortelen en snijd de uiteinden er van af. Snijd alle groenten héél fijn of gebruik net als mij een hakmolen voor een optimaal resultaat (zie tips).
 2. Snipper de ui, pers de look uit en stoof glazig in een grote pot met een scheut olijfolie. 
 3. Neem een pan en bak het gehakt rul en krokant in vloeibare boter. 
 4. Voeg de gesneden groenten bij de ui en look. Laat enkele minuten meestoven. Doe hier tomatenpuree en harissa bij en laat meestoven. 
 5. Kruid af met peper en zout, tijm, oregano en de spaghettikruiden. 
 6. Doe het gehakt erbij met de passata en Elvea Tradizionale. Laat de saus sudderen (hoe langer, hoe liever). 
 7. Breng een ruime kookpot met water aan de kook. Voeg er een flinke snuif zout aan toe. Kook de spaghetti gaar volgens de instructies op de verpakking en giet af. 
 8.  Serveer de pasta met een flinke schep saus. Werk af met wat gemalen kaas.

Maak je dit recept eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Heb je een vraagje? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij op Instagram @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster

Tip?

 1. Een grote tip die ik kan meegeven is dat de groenten echt heel fijn gesneden moeten zijn, zo krijg je een heerlijke homogene saus. Voor het beste resultaat kan ik het gebruik van een hakmolen aanraden. Ik gebruik steeds de zelfde molen (en zo gaat het ook erg snel). Klik hier om te kijken welke hakmolen ik gebruik.
 2. Voor een vegetarische variant, kan je opteren om linzen te gebruiken. 
 3. Zorg er voor dat het gehakt mooi goudbruin en krokant gebakken is. Ikzelf opteer ervoor om het te bakken in vloeibare boter. De kleine korstjes onderaan de pan geven extra smaak aan de saus. 

Dit recept kwam tot stand met de pastabox die ik kreeg van Elvea. Klik hier voor meer info.

Smakelijk!

Marthe