Ik vroeg op Instagram of jullie graag het recept kregen van mijn soft taco’s met chili con carne, guacamole, zure room en cheddarkaas. De reacties waren uitermate positief (waarvoor veel dank). Dus voilà, hier is dan mijn recept speciaal voor voor jullie. Oh ja, je kan alle stappen ook nog eens rustig bekijken op mijn Instagram (bij mijn highlight ‘recepten’).
 
Dit recept is een typisch voorbeeld van een ‘voorraadkast recept’. De meeste ingrediënten (zoals tomatenpuree, ui, balsamicoazijn, alle kruiden, tomaat, kidneybonen, taco’s) heb je waarschijnlijk al in huis of in de voorraadkast liggen. Ideaal dus wanneer je geen zin hebt om naar de winkel te gaan of even geen inspiratie hebt om te koken.
 
Je kan de soft taco’s ook vervangen door de harde variant, de zogenaamde taco schelpen, indien je dat wenst (ik ben stiekem meer fan van deze). De zelfgemaakte guacamole zou je eventueel ook kunnen vervangen door eentje uit de supermarkt, wanneer het echt heel snel moet gaan. Ik voeg enkel tomatenpuree toe zodat de saus niet te lopend is.
 
Ik draai niet langer rond de pot, hier komt het recept! Disclaimer: het lijkt misschien lang of ingewikkeld, maar dit komt omdat ik de ingrediënten heb opgesplitst per categorie en wat extra tips geef hier en daar. Laat je dus niet afschrikken. Het is écht makkelijk, ik beloof het.

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • een verpakking soft taco’s (of tacoschelpen)
 • blok cheddar kaas (of geraspte cheddar kaas)
 • potje zure room

 

 • voor de saus
 • 2 el balsamicoazijn (als je dit niet hebt, kan je ook 1 kl suiker aan de saus toevoegen. Ik voeg balsamicoazijn toe om het “zure” van de tomaat te neutraliseren)
 • blikje tomatenpuree
 • 1 ui
 • 300 gr kippengehakt
 • 1 paprika
 • 1 groen pepertje
 • 125 gr rode kidneybonen
 • 1 tomaat

 

 • kruiden – basics
 • peper en zout
 • (zoete) chili kruiden of mexicaanse kruiden
 • scheutje neutrale olie (bv. maïsolie, arachideolie)

 

 • guacamole (of een versie uit de winkel)
 • 1 avocado
 • 1 el zure room
 • peper en zout
 • sap van 1/2 limoen
 • 1 kerstomaatje
 • chili kruiden, cayennepeper of een rood pepertje indien gewenst
 • 1 teentje look indien gewenst (dit voeg ik er zelf niet graag aan toe)

Hoe ga je te werk?

 1. We beginnen met de saus. Was de paprika, het groene pepertje en de tomaat. Snipper de ui fijn en snijd de tomaat en paprika in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van het groene pepertje en snijd in zeer fijne stukjes (niet meer aan de ogen komen nu!). Laat de rode kidneybonen uitlekken en spoel ze goed af. Bak het kippengehakt krokant in neutrale olie (bv. maïsolie of olijfolie) in de pan en kruid het met de (zoete) chili kruiden en/ of mexicaanse kruiden. Voeg daarna de ui, het pepertje en gesneden groenten bij het gehakt en stoof deze enkele minuten mee. Voeg de tomatenpuree erbij en laat deze ook even goed meebakken. Doe de bonen er daarna ook bij, samen met twee eetlepels balsamicoazijn. Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen en kruid nog af met peper en zout. Je kan alles zo pikant maken als je zelf wenst.
 2. Rasp de blok cheddarkaas en doe in een potje (of gebruik geraspte cheddar uit de supermarkt).
 3. Maak in tussentijd de guacamole. Plet de avocado, met de zure room, een fijngesneden kerstomaatje, limoensap goed met een vork. Je zou ook alle ingrediënten in een keukenmachine kunnen fijnmalen om een heel gladde guacamole te verkrijgen. Kruid goed af met peper en zout. Optioneel: je kan naar wens ook nog een teentje look toevoegen of extra pit met een pepertje (of cayennepeper, chilikruiden etc). Hier ben ik zelf geen fan van, maar dit kies je natuurlijk zelf.
 4. Warm nu de taco’s op. De harde taco schelpen verwarm ik steeds 5 minuten in een oven op 180°C. De soft taco’s verwarm ik snel in de microgolfoven (dertigtal seconden op 900 watt). Verwarm niet meteen alle soft taco’s, doe dit in stapjes tijdens het eten door (zo kan je achteraf de niet gebruikte nog bewaren en worden ze niet hard).
 5. Dresseer alles: vul de taco’s met de chili con carne, cheddarkaas, guacamole en wat extra zure room als afwerking.

Laat je het weten wanneer je dit receptje gemaakt hebt? Ik ben alvast benieuwd wat jij er van vindt. Stuur me een berichtje, tag mij @dekokster of gebruik hashtag #dekokster.

Smakelijk,
Marthe