Ik maakte eerder al recepten met groene asperges, vandaag is de witte variant nog eens aan de beurt. Zie hier: asperges met krieltjes, ham en een kei lekkere zelfgemaakte dressing.

Ik deel ook graag enkele tips met jullie.

Aspergeseizoen

  1. Asperges worden ook wel eens “wit goud” genoemd. Jammer genoeg is het aspergeseizoen redelijk kort, maar daarom moeten we er nu net volop van genieten! Witte asperges zijn top van april tot juni.
  2. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en een bron van foliumzuur. 

Bewaren

  1. Het beste is om de asperges zo snel mogelijk na je inkopen te bereiden.
  2. Als je toch wat langer wacht, wikkel je ze best in een vochtige keukenhanddoek en leg je ze in de koelkast. Zo blijven zo 1 à 2 dagen goed.
  3. Je kan aan asperges horen of ze kraakvers zijn (of net niet). Wanneer je ze tegen elkaar wrijft, horen ze een soort tsjirpend/ zingend geluid te maken.

Invriezen

  1. Vooraleer je asperges invriest, moeten ze geblancheerd worden. Laat goed afkoelen. Je kan ze ongeveer 9 maanden bewaren in de diepvriezer.
  2. Gooi je aspergeschillen zeker niet weg, deze kan je ook invriezen om later aspergesoep mee te maken.

Wat heb je nodig?

  • voor 2 personen
  • 500 gr verse, witte asperges (bv. van Belorta)
  • 1/2 kg ongeschilde krieltjes 
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1/4 grote citroen (of 1/2 kleine)
  • 250 gr kerstomaten
  • enkele radijzen
  • 150 gr beenham
  • 2 eieren
  • voor de afwerking – optioneel
  • handvol fijngehakte, verse peterselie
  • kruiden – basics
  • peper en zout 
  • currykruiden
  • grof zout

Hoe ga je te werk?

  1. Was de krieltjes goed zodat de schil proper is en snijd ze in twee stukken. Leg in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Strooi er wat grof zout over. Zet in de oven op 200 graden tot ze gaar zijn (ongeveer 40 min, afhankelijk van de grootte).
  2. Schil de asperges rondom rond, van top naar voet (zonder het bovenste topje te schillen). Breek of snijd de houtachtige uiteindes (ongeveer 2 cm) er af. Leg ze in een pan met ijskoud water en breng aan de kook. Laat ze ongeveer 3 à 4 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de asperges ongeveer 15 à 20 minuten staan met gesloten deksel tot ze gaar zijn.
  3. Kook de eitjes ongeveer 7 à 8 minuten in water met een scheutje azijn. Pel en snijd ze hierna in vier stukken.
  4. Snijd de kerstomaatjes in twee helften, snijd ook de radijsjes fijn en de ham in blokjes.
  5. Maak tenslotte de dressing: meng de Griekse yoghurt met de  mayonaise en pers de citroen uit. Kruid met peper en zout en een snuf currykruiden. Doe er tenslotte wat verse peterselie bij.
  6. Dresseer alles, kruid eventueel nog bij en klaar is kees!

Enjoy,

Marthe