Het academiejaar komt, net als de herfst, stilaan dichterbij. Dit snelle comfort food recept is nu dus zeker op zijn plaats. Laat ons nog heel even de zon in huis halen met deze klassieker: linguine all’amatriciana. Dit is echt één van mijn favoriete pasta gerechten. Met relatief weinig – echter wel kwalitatieve – ingrediënten tover je in een mum van tijd de typische Italiaanse smaken op je bord. 

Vegetarische variant

Ik gebruik spekjes in dit recept, maar deze kunnen gerust vervangen of zelfs weggelaten worden.

Kerstomaten

Voor mijn linguine all’amatriciana gebruik ik twee handen vol kerstomaten. Deze zomer zaaiden we voor het eerst onze eigen kerstomaatjes. Ik had het niet verwacht, maar het bleek een waar succes! Heerlijk om af en toe te snoepen van onze vers gekweekte groentjes. Een moestuin aanleggen is nog niet aan mij besteed, maar ik ben er zeker van dat we er volgend jaar weer werk van maken om ons van eigen kerstomaatjes te voorzien.

Op naar het recept!

Wat heb je nodig?

  • voor 2 personen 
  • 1 rode ui
  • 1 teen look
  • 1 rode chilipeper
  • linguine voor 2 personen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • verse (!) basilicum
  • blok verse pecorino (kan ook met parmezaan of grana padano)
  • 2 handen vol rijpe, zoete kerstomaten (ongeveer 16 stuks)
  • 200 gr spekjes (natuur)
  • kruiden – basics
  • olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • peper en zout
  • afwerking
  • extra pecorino
  • verse basilicum
  • eventueel rucola 

Hoe ga je te werk?

  1. Snipper de rode ui fijn. Verwijder de zaadlijsten van het rode pepertje en snijd ook fijn (niet meer aan je ogen komen!). 
  2. Doe wat olijfolie in een sauteerpan en voeg de ui, peper en het uitgeperste teentje look toe. Stoof alles glazig op een matig vuur. Zet het vuur daarna stiller.
  3. Neem een pot en breng lichtgezouten water aan de kook voor de linguine. Voeg de linguine toe en kook gaar volgens verpakking. Houd zeker wat kookvocht opzij. Laat de linguine uitlekken. 
  4. Neem een (antikleef)pan en bak de spekjes goudbruin zonder vetstof. 
  5. Was de kerstomaatjes en snijd in 4 stukken. Voeg ze bij de ui, peper en look en laat even rustig meestoven. Blus met de witte wijnazijn. Laat even uitdampen en voeg daarna de tomatenblokjes toe. Kruid het geheel licht met peper en zout en laat even pruttelen. 
  6. Doe de spekjes bij de tomatensaus, samen met een scheut kookvocht (dit zorgt ervoor dat de saus zal gaan binden). Was een hand vol verse basilicum, snipper fijn en voeg ook bij de tomatensaus.
  7. Rasp een hand vol pecorino en laat smelten in de saus. 
  8. Meng de linguine vervolgens goed onder de tomatensaus. Proef en kruid nog bij indien nodig.
  9. Dien op met extra basilicum en kaas. Je kan er ook voor kiezen om er rucola bij te serveren.

Heb je genoten van deze pasta of heb ik je mogen inspireren om een andere variant uit te proberen? Stuur dan zeker een berichtje, tag mij @dekokster of gebruik #dekokster. Vind ik alleen maar fijn!

Tip?

Je kan de witte wijnazijn ook vervangen door gewone witte wijn. Jezelf tussendoor een glaasje inschenken is mooi meegenomen! 😉

Smakelijk!

Marthe