In het putje van de zomer, wanneer de zon (die ik nu buitengewoon hard mis) zo fel schijnt als nooit tevoren, is er maar een gerecht dat mij in gedachten toch een beetje laat verlangen naar de winterperiode… Witloofrolletjes met hesp en kaas uit de oven. Een hartverwarmend gerecht en voor mij de definitie van gezelligheid. Het gekarameliseerde, bittere witloof, het hamrolletje en de fluwele bloemkoolsaus zijn echt een winner. Om de kaaskorst niet te vergeten, want die maakt het gerecht af, toch? Wordt er bij jullie aan tafel ook om het kaaskorstje gevochten?

Ik probeerde een gezonde(re) versie van deze Vlaamse klassieker op tafel te toveren. Voor mij geen bechamelsaus, maar een gezonde en vooral lichte versie met bloemkool. En eerlijk? Ik ben heel tevreden met dit receptje: wie het niet weet, zal het niet merken. Een evenwaardige vervanger voor de klassieke bechamelsaus? Check! Natuurlijk wissel ik zelf nog steeds af met de échte versie, maar deze lichte variant kan mij zeker ook bekoren.

Laat je mij even weten of je deze saus ook een volwaardig alternatief vindt? Stuur me snel een berichtje of gebruik de hashtag #dekokster en post je eigen creatie!

Benieuwd naar het recept? Kijk snel verder…

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • 4 sneden ham
 • 4 stronken grondwitloof (bv. van Belorta)
 • 1 (bio) bloemkool
 • 1 klontje rietsuiker
 • scheutje (plantaardige) melk
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 3 el (lichte) room
 • 1 kl citroensap
 • 1 zakje gratinkaas
 • kruiden – basics
 • scheutje water
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 • 2 klontjes boter
 • benodigdheden
 • een krachtige blender

Hoe ga je te werk?

 1. Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en stoom (of kook) gaar (duurt ongeveer 10 à 15 minuten, afhankelijk van de roosjes).
 2. Snijd het harde stuk onderaan uit het witloof (zorg dat het niet te veel uit elkaar valt) en verwijder de twee buitenste bladeren. 
 3. Smelt een klein klontje boter in een sauteerpan en stoof hierin de stronkjes witloof kort langs beide kanten. Doe er een scheutje water en het klontje rietsuiker bij, zet het deksel op de pan en gaar het witloof op een middelhoog vuur verder. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan is. Houd een beetje kookvocht aan de kant voor de bloemkoolkaassaus. 
 4. Laat het witloof nog wat verder stoven wanneer het gaar is en het scheutje water verdampt is (zo kan het een beetje karameliseren). Je kan natuurlijk het klontje rietsuiker weglaten, maar ik vind het witloof iets beter zo. Laat de stronkjes vervolgens voldoende uitlekken en zorg dat het meeste vocht eruit is (je kan het er ook uit knijpen). Kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.
 5. Rol elk stronkje in een sneetje gekookte ham en leg horizontaal in een ovenschaal.
 6. Verwarm de oven voor op 200°C.
 7. Blend de bloemkoolroosjes met een scheutje (plantaardige) melk, een klontje boter (je kan dit ook vervangen door olijfolie), 1 bouillonblokje, het citroensap en de room. Kruid goed door met peper en zout en nootmuskaat. Voeg ook een beetje kookvocht van het witloof toe en 2 handen vol gratinkaas. Best nog niet te snel te veel vocht toevoegen, je kan er steeds nog wat melk en/ of kookvocht bijvoegen als de structuur nog te vast is. Zorg ervoor dat alles voldoende gemixt wordt en je een smeuïge saus verkrijgt.
 8. Giet de saus over de rolletjes en werk af met gratinkaas.
 9. Zet de ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven en grill op het einde zodat je een lichtbruin kaaskorstje verkrijgt. 

Tip?

Heel lekker bij puree.

Moeite met het schoonmaken van de blender? Lees dan hier mijn tips. 

Enjoy!

Marthe