De temperatuur schiet weer de hoogte in en dan staat er heel erg vaak een salade op het menu. Deze keer maakte ik een versie met gerookte zalm, komkommer, avocado, enkele krieltjes en een dressing met verse dille. Een heel erg verfrissend gerechtje, neem het van mij aan! Zin om het gerecht te maken?

Lees dan snel verder en volg alle stappen…

Wat heb je nodig?

  • voor 2 personen
  • 500 gr ongeschilde krieltjes 
  • olijfolie
  • (grof) zout
  • gedroogde rozemarijn en/ of tijm
  • 200 gr gerookte zalm
  • rucola of andere (gemengde) sla 
  • 1 komkommer
  • 1 rijpe avocado
  • verse dille
  • peper en zout
  • voor de dressing
  • 2 el zure room
  • 2 el (zelfgemaakte) mayonaise
  • fijngesneden dille
  • 1 à 2 el citroensap 
  • snuifje zout
  • cayennepeper

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de krieltjes, schrob ze goed schoon. Snijd ze overlangs in vier (of twee) gelijke stukken. Doe ze in een mengkom, besprenkel met olijfolie (niet té veel) en kruid met tijm en/ of rozemarijn. Leg in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze voldoende verspreid van elkaar liggen. Zet ze ongeveer 40 minuten in de oven op 200°C. Kruid achteraf met wat (grof) zout.
  3. Maak vervolgens de dressing: voeg alle ingrediënten samen en meng goed.
  4. Was de komkommer en snijd in stukjes. Maak blokjes van de avocado. Besprenkel de avocado met citroensap en kruid lichtjes met peper en zout.
  5. Snijd de gerookte zalm in reepjes of blokjes, naar keuze.
  6. Was de rucola (of eventuele andere sla). Dresseer op het bord, kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie of slaolie. 
  7. Leg de blokjes komkommer, avocado, zalm en krieltjes ook op het bord. Kruid alles naar smaak met peper en zout.
  8. Werk af met de dressing. 

Smakelijk,

Marthe