Tofu

Wat is tofu nu eigenlijk? Tofu is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Tofu is dus eiwitrijk, maar arm aan vetten en koolhydraten.

Oké. Ik ga heel eerlijk zijn en met de deur in huis vallen: ik was helemaal geen fan van tofu en was altijd heel erg sceptisch. De structuur vond ik niet fijn en qua smaak vond ik het eerder smaak-loos. Maar mijn zus heeft mij toch kunnen overhalen met haar tofu recepten. Zo heb ik na een tijdje experimenteren eindelijk onder de knie hoe ik het lekker kan klaarmaken. Het staat af en toe op ons menu aangezien ik het een prima alternatief vind voor vlees. 

Tofu pimpen

Ik heb ontdekt dat tofu het lekkerst is wanneer het in kleine blokjes wordt gesneden en vervolgens héél krokant gebakken wordt in de pan. Tofu heeft op zichzelf weinig tot geen smaak dus het is de kunst om er smaakmakers aan toe te voegen en te gaan pimpen. Ik gebruik een mengeling van chilisaus, look en sojasaus om het te pimpen. Dit geeft een zoet/zout effect en dat kan ik erg smaken.

Ik heb al enkele recepten met tofu uitgeprobeerd, maar dit is écht mijn lievelingscombinatie (hoewel ik het bij het wokgerecht pad thai ook heerlijk vind). De tofu gaat echt op in het geheel en dat is lekker.

Lust je écht geen tofu? Lees dan mijn tip voor een alternatief onderaan dit recept.

Klaar om te gaan koken? Let’s go!

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • 1/2 chilipepertje
 • 250 gr tofu (natuur, zonder marinade!)
 • 1 kleine broccoli
 • 250 gr (kastanje)champignons
 • 200 gr (volkoren) mienoedels
 • 1 rode ui
 • 1 teen look
 • neutrale olie (bv. arachide of maïs)
 • 2 el sojasaus
 • 2 el sweet chilisaus
 • voor de afwerking – optioneel
 • beetje sesamzaad
 • enkele blaadjes verse peterselie

Hoe ga je te werk?

 1. Haal de tofu uit de verpakking en laat goed uitlekken.
 2. Borstel de champignons schoon en snijd in vier stukken. Snipper de rode ui, pers het teentje look en snijd het chilipepertje in kleine stukken. Doe samen in een kommetje. Was de broccoli en snijd deze in kleine roosjes. Kook de roosjes beetgaar (duurt ongeveer 5 minuten, afhankelijk van de grootte). Giet de broccoli af en zet opzij voor straks. Snijd in tussentijd de tofu in repen en daarna in kleine blokjes.
 3. Neem een (wok)pan, warm er 2 el neutrale olie in op en bak de tofu stukjes lichtbruin én krokant. Doe ze op een bord en zet opzij.
 4. Neem de kookpot van de broccoliroosjes en kook hier de noedels in volgens de verpakking. Giet de noedels af en zet opzij. Maak in tussentijd de woksaus en meng de soja- en chilisaus goed onder elkaar.
 5. Doe 2 el neutrale olie in de wokpan en stoof de rode ui, het pepertje en de look glazig. Voeg de gesneden champignons toe en laat goed meebakken op een hoog vuur. Je kan eventueel nog olie toevoegen indien nodig (champignons slorpen soms de vetstof op).
 6. Voeg nu de broccoli en tofu en noedels toe aan de wokpan, overgiet met de woksaus en meng goed. Proef en kruid bij met chilisaus of sojasaus indien nodig.

Maak je dit recept klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik fijn!

Tip?

Als je écht geen tofu lust (of nog twijfelt om het uit te proberen), kan je de tofu vervangen door kippenblokjes.

Ik vond heel lekkere volkoren mienoedels bij Delhaize. Klik hier om ze te bekijken. 

Smakelijk!

Marthe