Het is weer zover. De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Een van mijn favoriete momenten is het uitkiezen van een kerstboom. Wat kan ik daar naar uitkijken en van genieten.

Een kerstboom uitkiezen is voor mij het toppunt van gezelligheid. We kiezen normaal steeds dezelfde grootte van boom uit, maar dit jaar was anders. Ik stond al enkele weken te popelen van ongeduld en toen het zover was, verloor ik mezelf even in mijn enthousiasme. Mijn oog viel meteen op een (naar onze normen) groot exemplaar. De autokoffer geraakte net dicht, op de terugweg naar huis zaten takken in onze nek te schuren en ik weet vrijwel zeker dat we nog tot volgend jaar dennennaalden terugvinden in de auto. Mijn uit de hand gelopen enthousiasme zorgde dan toch voor een mooie boom (vanaf nu elk jaar zo een exemplaar, please!) én een mooi excuus voor een nieuwe lading kerstballen. 😉
 

Het startschot van de feestdagen inspiratie op mijn blog werd ook gegeven. Ik trapte af met een van mijn klassiekers, namelijk deze bladerdeeghapjes met zalm. Ik ben er zo weg van, niet normaal.

Los daarvan: het recept voor deze kerstboom focaccia met geitenkaas, rode druiven en rozemarijn staat online, gemaakt met de lekkerste bakmix van Niamh Baking. Je kan de focaccia gebruiken als extra broodje aan tafel of bij het voorgerecht (bijvoorbeeld om in de soep te dippen).

Ik mocht van Niamh Baking weer losgaan met hun bakmixen (waar ik grote fan van ben!). Ik gebruikte de focaccia mix en voegde nog water en olijfolie toe. Gemakkelijk en snel! Daarna hoef je enkel nog te beleggen en het baksel is klaar. Ik koos ervoor om de rozemarijn in de vorm van een kerstboom te leggen. De smaakcombinatie is echt verrassend lekker: de zoute geitenkaas en de zoete druiven zijn heerlijk samen.

Wat heb je nodig?

 • voor 1 focaccia
 • 500 g Focaccia mix van Niamh Baking 
 • 400 ml water
 • 20 ml olijfolie
 • als topping
 • 50 g zachte geitenkaas
 • handvol rode druiven
 • 1 rozemarijn plantje
 • grof zeezout

Hoe ga je te werk?

 1. Voeg de focaccia mix, water en olie samen en kneed 6 minuten met een keukenrobot of 10 minuten met een handmixer tot een slap deeg.
 2. Dek de kom af met een keukenhanddoek. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 3. Stort het deeg uit op een ingevette bakplaat of een ingevette rechthoekige bakvorm.

  

4. Wrijf je handen in met olie en spreid het deeg uit tot een recht hoek (25 cm x 35 cm). Strijk het deeg in met olijfolie. Laat 30 minuten onbedekt rijzen op kamertemperatuur (langer laten rijzen is geen enkel probleem). 

5. Maak voor het bakken putjes in de focaccia met je vingers. Bestrooi met wat grof zout. Beleg de focaccia vlak voor het bakken met de geitenkaas, rode druiven en rozemarijn. Maak met enkele takjes rozemarijn de vorm van een kerstboom. De geitenkaas vormt de sneeuw en de rode druiven worden kerstballen. Bak de focaccia 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 215°C.

   

Maak je dit recept klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik leuk!

Tip?

Heerlijk als broodje bij geroosterde pompoen soep.

Wil jij de focaccia mix graag zelf uitproberen? Te koop bij o.a. Delhaize, Spar, Makro en Colruyt. Verpakt in 100% recycleerbare folie.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Niamh Baking.

Geniet van de (aanloop naar de) feestdagen!

Marthe