Ik heb een méga mega lekker en snel receptje voor jullie uitgewerkt: zalm met broccoli, bloemkoolrijst en zelfgemaakte teriyakisaus. Het is zo smakelijk en snel dat het hier de laatste weken al enkele keren heeft mogen schitteren op het weekmenu. 

Zal ik jullie even overtuigen waarom dit gerecht zo lekker en snel is? Komt ie!

Om te beginnen bestaat het gerecht uit zalm. Deze gaat de oven in, dus hier is eigenlijk geen werk aan. De bloemkoolrijst kan je zelf maken, maar ik kies voor een snelle optie uit de vriezer. Vooraf ontdooien is niet nodig, ook handig. Bloemkoolrijst smaakt zelfs stiekem een beetje naar gewone rijst, ook de vorm is echt heel aangenaam om te eten. Ik koop de bloemkoolrijst steeds bij Colruyt of Delhaize. Je kan er natuurlijk ook steeds gewone rijst bij serveren.

De teriyakisaus maak je door alle ingrediënten in een steelpannetje te gooien en op te warmen. Teriyakisaus klinkt misschien een beetje onbekend, maar het is eigenlijk een zoet/zoute versie van sojasaus. De teriyakisaus zorgt voor de kruiding en maakt het recept gewoon verslavend lekker, wedden?

 

Seizoen

Het is momenteel ook het seizoen om te genieten van broccoli en zeker ook van bloemkool, dus zeker ideaal om dit gerecht nu eens te proberen. Ik probeer toch meer en meer te letten op het aankopen van seizoensgroentjes en -fruit. Daarom ontwikkelde ik een overzichtskalender om eens naar te spieken wanneer ik boodschappen doe of mijn weekmenu opstel. Heb jij ‘m ook graag? Er staat een handige download in mijn artikel. 

Kijk je snel mee voor het recept? 

 

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • 2 verse zalmfilets
 • 500 gr diepgevroren bloemkoolrijst (op voorhand ontdooien hoeft niet!)
 • 1 broccoli
 • 1 teen look
 • 70 ml sojasaus
 • kruiden – basics
 • scheutje olijfolie
 • peper en zout
 • 1 el appelazijn (of een ander soort azijn, bv. rijstazijn)
 • 1/2 à 1 el maïzena express
 • 1 el donkerbruine cassonade suiker
 • 60 ml water

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Snijd de broccoli in kleinere roosjes en was goed. Pel het teentje look. Kook of stoom de broccoli gaar (duurt gemiddeld 6 minuten, afhankelijk van de grootte). Kruid achteraf met een beetje peper (de teriyakisaus is zout genoeg, er hoeft geen zout op de broccoli).
 3. Neem een ovenschaaltje en doe er een scheutje olijfolie in. Leg de zalm erop (de kant van het vel onderaan). Kruid even met peper en een klein beetje zout. Plaats de schaal in de oven en bak de zalm gaar in 15 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte).
 4. Maak in tussentijd de teriyakisaus. Zet de sojasaus en het water in een steelpannetje op middelhoog vuur. Pers het teentje look er in uit en voeg de azijn en bruine suiker toe. Verwarm goed gedurende enkele minuten.
 5. Dik de saus op het einde in met de maïzena. Voeg hiervoor de maïzena toe en breng langzaam aan de kook zodat de saus kan binden. Blijf ondertussen goed in het mengsel roeren. Zet het vuur meteen stiller wanneer de teriyakisaus de gewenste dikte heeft. Je kan steeds nog water en/ of sojasaus toevoegen indien nodig.
 6. Bereid tot slot de bloemkoolrijst. Check hiervoor zeker de bereidingswijze op de verpakking. Je hoeft deze normaal gezien niet op voorhand te ontdooien. Ik doe het steeds op de volgende manier, door de bloemkoolrijst te roerbakken in een wokpan met een scheutje olijfolie voor ongeveer 10 minuten. Kruiden met peper en zout is optioneel, maar hoeft wederom niet.
 7. Dresseer alles en werk af met de teriyakisaus.

Maak je dit zaaalige recept eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik zo fijn!

Tip?

Kruiden hoeft in het algemeen niet te veel, aangezien de teriyakisaus echt voor een volle smaak zal zorgen.

Geniet!

Marthe