De feestdagen komen stilaan dichterbij. Ik deelde al mijn recept voor de lekkerste bladerdeeghapjes met gerookte zalm met jullie. Vandaag staat het hoofdgerecht op het menu! 

Ik maakte een varkenshaasje klaar uit de oven, met broccolipuree en een zalige, romige saus met hazelnoot (zeer subtiel) en mosterd. Ik serveer er een lekkere, frisse salade bij met witloof, currykruiden en gedroogde veenbessen. Het recept voor de salade staat helemaal onderaan, zo kan je zelf kiezen of je deze erbij maakt of niet.

Als “foodblogger” (mag ik mezelf zo noemen? 😉 ) begin ik al weken voor de feestdagen met het uitwerken, bedenken en proberen van recepten voor de feestdagen. We hebben er thuis dus al een “kerstavond” of twee opzitten, want al die gerechten moeten natuurlijk geproefd en goedgekeurd worden… 

 

 

Wat heb je nodig?

 • voor 2 personen
 • 200 gr varkenshaasje
 • 1 broccoli
 • 1 sjalot
 • 1/2 kippenbouillonketeltje
 • 250 ml volle room
 • melkerijboter
 • 450 gr aardappelen
 • 50 gr hazelnoten
 • 1,5 el dijonmosterd
 • kruiden – basics
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 • klein handje vol verse peterselie
 • voor de salade 
 • 3 stronkjes grondwitloof
 • 1 appel
 • 50 gr gewassen veldsla
 • 2 el mayonaise
 • 1 kl currypoeder
 • peper en zout
 • hand vol gedroogde veenbessen
 • 1/2 kleine citroen

Hoe ga je te werk?

Voor het hoofdgerecht

 1. Schil de aardappelen, snijd in kleinere stukken en doe in een kom met water en een snuifje zout. Snijd mooie roosjes van de broccoli en was goed. Stoom of kook de broccoli gaar en zet de broccoliroosjes aan de kant. Snipper de sjalot fijn en zet opzij. Hak de hazelnoten en peterselie fijn en zet ook opzij.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C. Dep het varkenshaasje droog met keukenpapier. Neem een (sauteer)pan en doe er een flinke klont melkerijboter in. Laat heet worden. Schroei het varkenshaasje dicht in de pan. Laat het mooi goudbruin aankorsten aan alle kanten (ongeveer 2 minuten per kant). Kruid het aan beide kanten met peper en zout en leg in een ingevette ovenschaal. Bewaar de (sauteer)pan voor de saus, zet deze dus even opzij. Laat het varkenshaasje voor ongeveer 20 minuten verder garen in de oven. Natuurlijk kan je de gaartijd zelf wijzigen volgens de gewenste bakwijze: misschien heb je het liever rosé (15-20 minuten) of helemaal doorbakken (20-30 minuten). Zet de aardappelen ook meteen op het vuur en laat in 20 minuten gaar worden. Haal het varkenshaasje uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en laat 5 tal minuten rusten.
 3. Plet de aardappelen met de broccoli. Meng er 2 el melkerijboter onder en voeg een klein scheutje melk toe om een tikkeltje smeuïger te maken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 4. Maak de saus. Neem hiervoor de pan van het varkenshaasje. Stoof de sjalot er glazig in en voeg de room, mosterd en bouillonketeltje toe. Kruid met peper. Laat de saus indikken (je kan hiervoor maïzena gebruiken) tot op de gewenste dikte. Voeg op het einde peterselie en hazelnoten toe.
 5. Serveer het varkenshaasje in mooie plakken met de saus. Vorm de puree tot quenelles. Zet de salade bij op tafel of schik ze er mooi bij op het bord.

Voor de salade

 1. Bereid de salade (liefst niet al te veel op voorhand aangezien de appel en het witloof kunnen verkleuren). Maak het witloof schoon en snijd het harde einde er mooi uit en verwijder de buitenste bladeren. Snijd het witloof in fijne reepjes of snippers en doe in een kom met de mayonaise en het currypoeder. Besprenkel met citroensap.
 2. Was de appel (de schil mag eraan blijven), snijd in 4, verwijder het klokhuis en snijd ook fijne schijfjes of blokjes van de appel.
 3. Doe de appelstukjes bij het witloof, samen met de veldsla en de veenbessen. Kruid bij met peper en zout.
 4. Doe de salade in een mooi kommetje en strooi er nog wat verse ingrediënten over, bv. nog wat veenbessen of veldsla. Zet aan de kant. 

Maak je dit hoofdgerecht klaar of heb ik je mogen inspireren? Stuur mij dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik heel leuk!

Tip?

Maak de salade niet al te veel op voorhand klaar aangezien de appel en het witloof kunnen verkleuren.

Geniet van de feestdagen!

Marthe