Een hoopje zakdoeken, keelpilletjes, gemberthee met honing en veel zetel- hangen. Of ik nood heb aan een groene smoothie met banaan, avocado, appel en spinazie? Zeker weten! Ik krijg op die manier gemakkelijk wat extra vitaminen, groenten en vocht binnen.

Waarom spinazie?

Er zit ijzer in spinazie (remember Popeye?). IJzer is goed voor het zuurstoftransport in je bloed. Hierdoor wordt je immuunsysteem op orde gehouden en voel je je energiek en minder vermoeid. Spinazie bevat ook veel voedingsvezels. Vezels geven ons een verzadigd gevoel, waardoor we minder snel geneigd zijn om nog extra te eten of snoepen en zijn goed voor de darmflora. Spinazie is rijk aan voedingsstoffen als zink, jodium, koper en selenium en er zit ook vitamine K in. Deze vitamine is nodig voor de botten en voor het stollen van je bloed.

Niet echt fan van spinazie? Dat is geen enkel probleem. Door de rijpe banaan, de appel en de rijstdrink proef je amper iets van deze groene blaadjes, ze zitten dus echt verstopt in het drankje.

Bye bye vuile blender?

Mijn ultieme tips om een blender snel en grondig schoon te krijgen?

 1. Wacht nooit te lang en maak de blender liefst zo snel als mogelijk schoon, zo krijgen etensresten geen kans om aan te koeken. Wanneer ik geen tijd heb om hem eerst onder handen te nemen, vul ik de blender alvast met water om dit te voorkomen.
 2. Voor het schoonmaken zelf vul ik de kan steeds voor driekwart met water, samen met enkele druppeltjes afwasmiddel. Deksel erop, krachtig blenden, even naspoelen (zodat het afwasmiddel verdwijnt), ondersteboven laten uitdruppen (of afdrogen) en klaar is kees! Het deksel was ik wel nog handmatig af.
 3. In de vaatwasser? Er bestaan blenders die je in de vaatwasmachine mag zetten. Controleer natuurlijk altijd de gebruiksaanwijzing om ongelukken te voorkomen. Ik was hem het liefste zelf af, om slijtage te vermijden.

Zin om aan de slag te gaan? Neem alle ingrediënten erbij en blenden maar…

Wat heb je nodig?

 • voor 2 porties
 • 360 ml ongezoete rijstdrink (of amandelmelk, sojadrink…)
 • 2 handen vol babyspinazie
 • 1 (over)rijpe banaan
 • 1/2 avocado
 • 1/4 limoen
 • 1/2 (rode) zoete appel

 • krachtige blender

Hoe ga je te werk?

 1. Was de spinazie goed en laat uitlekken. Verwijder alle stelen (of enkel de grootste/ dikste), aangezien deze voor een bittere smaak kunnen zorgen. Spoel vervolgens ook het appeltje.
 2. Voeg de rijstdrink in de blender, samen met de spinazie, banaan, avocado en de appel. Voeg het sap toe van 1/4 limoen.
 3. Blend alles krachtig tot een lopend en smeuïg drankje. Voeg eventueel nog wat vocht toe indien de consistentie nog niet naar wens is.

Enjoy,

Marthe