Nu het nieuwe schooljaar weer voor de deur staat, deel ik heel graag mijn persoonlijk recept met jullie om granola te maken. Het recept staat eindelijk volledig op punt. Keer op keer heb ik iets weggelaten of toegevoegd, de oventijd aangepast en ga zo maar door. Nu kan ik eindelijk zeggen: het is af. 

Er gaat hier thuis geen week voorbij of er wordt op zondag, want daar zijn zondagen natuurlijk voor, een verse lading gemaakt. Enkel en alleen voor de zalige en gezellige geur in huis is het de moeite waard om zelf granola te maken. 

Vergis je niet: granola maken is écht niet moeilijk. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar, je mengt goed, zet het in de oven en klaar. 

Favoriete ontbijt

Granola is echt mijn favoriete ontbijt. Het is lekker, maar ook heel snel klaar. Je maakt in het weekend een nieuwe lading voor de week die er aan komt en op drukke dagen vul je een kommetje met granola, yoghurt en wat vers fruit. Je ontbijtje is op 1, 2, 3 klaar! Je kan natuurlijk ook granola toevoegen aan je smoothiebowl of combineren met melk. De opties zijn eindeloos. 

Zoetebek

De zoetebekken onder ons kunnen het recept aanpassen en naar smaak nog wat extra zoetstof toevoegen (weglaten kan natuurlijk ook voor zij die het graag minder zoet hebben). Je kan er ook voor kiezen om bij je ontbijtje nog wat extra honing toe te voegen. Voor mij is deze variant meer dan zoet genoeg, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Genoeg gepraat, let’s go!

Wat heb je nodig?

 • voor 1 portie granola
 • 2 handen vol gehakte ongezouten noten naar keuze (bv. cashewnoten, amandelen, pecannoten)
 • 200 gr havervlokken (geen geknipte haver – heel belangrijk!)
 • 40 gr gepofte spelt of boekweit
 • 20 gr gepofte quinoa 
 • 7 à 8 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 el vanille extract
 • 4 el maïsolie (of andere neutrale olie)
 • snuifje zout
 • 100 gr (pure) chocolade
 • keuken- en bakbenodigdheden
 • bakpapier
 • bakplaat
 • oven

Ik ben er zelf geen voorstander van om recepten te maken en/ of ontwikkelen waarvoor je eindeloos op zoektocht moet in de supermarkt om toch maar de juiste ingrediënten te vinden. Daarom een tip: de gepofte spelt/ boekweit, havervlokken en gepofte quinoa koop ik zelf steeds aan bij Delhaize

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm de oven voor op 150°C. 
 2. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar (je kan dit ook met de Kitchenaid/ keukenrobot doen). 
 3. Neem een met bakpapier beklede bakplaat en verspreid de mengeling op de plaat. Zorg ervoor dat alles mooi plat en gespreid van elkaar ligt zodat de granola echt krokant kan worden (neem desnoods meerdere bakplaten om dit te bekomen). 
 4. Zet dit alles voor ongeveer 30 minuten in de oven op 150°C. Haal de granola uit de oven.
 5. Hak de chocolade fijn met een hakmes en strooi over de granola die net uit de oven is (de chocolade gaat dus niet mee de oven in). Zorg ervoor dat de granola voorzien wordt van een laagje chocolade. Je kan natuurlijk ook minder chocolade toevoegen (bv. 50 gr), indien je dit wenst. 
 6. Laat alles voldoende afkoelen. 

Maak je deze granola eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een andere variant uit te proberen? Stuur dan zeker een berichtje, tag mij @dekokster of gebruik #dekokster. Vind ik super leuk!

Tip?

Ik bewaar mijn lading steeds in een weckpot zodat hij lang genoeg kan bewaren en krokant blijft. Een weckpot vol granola staat trouwens ook leuk op een rek of wandplank in de keuken! 😉

Geniet er met volle teugen van,

Marthe