Ik heb een heel erg lekker receptje voor jullie: frambozencake, overgoten met witte chocolade. Zomers, fruitig en lekker. Het recept is meer dan simpel aangezien er als basis een viervierdencake (quatre- quartscake) gemaakt wordt. Het staat je dus vrij om je eigen recept te volgen om deze basiscake te maken, er simpelweg framboosjes aan toe te voegen en (optioneel) te overgieten met witte chocolade – klaar is kees! 

Framboos

Waarom koos ik voor framboosjes? Hoewel dit fruit het hele jaar door te verkrijgen is, is het momenteel volop frambozenseizoen. Vanaf juni tot augustus is het namelijk ideaal om deze rozerode vruchtjes aan te kopen. Ik gebruikte kraakverse frambozen voor dit recept, omdat framboosjes in het algemeen niet zo heel erg lang bewaard blijven. Een andere optie is om de cake zo snel mogelijk op te maken, natuurlijk… 

De framboosjes zoeken zelf hun weg in het beslag en kunnen ook wel eens onderaan terecht komen. Om dit te vermijden, kan je ze vooraf even bestrooien met zelfrijzend bakmeel. 

Luchtige cake

Ik kies voor een snelle versie van de viervierdencake. Indien je de cake graag extra luchtig wenst, kan je er voor kiezen om alle eieren te splitsen en de eiwitten stijf te kloppen om achteraf luchtig door het beslag te spatelen. 

Wat heb je nodig?

  • voor 1 cake 
  • 4 eieren
  • 250 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker 
  • snuifje zout
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 160 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr verse frambozen
  • afwerking
  • 25 gr frambozen als versiering
  • 150 gr witte chocolade 
  • rechthoekige cakevorm
  • bakpapier

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. 
  2. Neem de cakevorm en bekleed deze met bakpapier (je kan hem ook even invetten en bestuiven met bloem).
  3. Klop de zachte boter los met de keukenmachine of handmixer en voeg alle suiker rustig toe. Doe de eieren er ook één voor één bij en klop los tot een lichte, homogene massa. 
  4. Zeef de bloem erboven samen met het snuifje zout en mix goed. 
  5. Was de frambozen en dep ze voorzichtig droog. Spatel ze door het beslag. 
  6. Doe het beslag in de cakevorm en bak in 40 à 45 minuten af in de oven.
  7. De cake is zeker klaar wanneer je er in prikt en er geen deeg meer aan (je priem) vast blijft hangen. 
  8. Laat de cake volledig afkoelen (mag zeker ook in de koelkast of vriezer wanneer het snel moet gaan).
  9. Smelt de witte chocolade. Dit kan au-bain-marie, maar ik koos voor een snelle oplossing in de microgolfoven. Breek daarvoor de chocolade in kleinere stukjes, zet in de microgolfoven voor 4 minuten op 180 watt en roer daarna goed door. Herhaal dit nog voor een laatste 30 seconden. Giet de chocolade over de afgekoelde cake (de chocolade mag gerust wat druppen aan de zijkanten).
  10. Versier met de overige frambozen en laat de chocolade opstijven (dit kan een tijdje duren, zet de cake best op een koele, droge plaats). 

    Maak je deze gepimpte basiscake eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een andere variant uit te proberen? Stuur dan zeker een berichtje, tag mij @dekokster of gebruik #dekokster.

    Geniet van dit dessertje!

    Marthe