Op zoek naar een lekker appelcake recept? Maak dan zéker dit recept. Het recept is van mijn allerliefste omie (lees: oma). Deze cake is sappig vanbinnen, krokant vanbuiten en vooral heel luchtig. Ik moet toegeven dat ik normaal geen grote fan ben van taart of cakes, maar voor deze appelcake mag je mij zelfs ’s nachts wakker maken. 😉 

Eenvoudig om te maken, maar het vraagt wel wat extra geduld dan de klassieke appelcake recepten. Er zijn een aantal zaken die het resultaat nòg beter maken, zoals bijvoorbeeld het stijfkloppen van het eiwit. Je zou deze stap kunnen overslaan, maar dan zal het resultaat zeker niet even luchtig zijn. Volg dus echt alle stappen voor een optimaal resultaat. 

Klaar om te bakken? Boter op kamertemperatuur? Schort aan? Let’s go!

Wat heb je nodig?

 • voor 1 appelcake
 • 3 eieren
 • 150 gr suiker
 • 150 gr boter (op kamertemperatuur!)
 • 150 gr zelfrijzende bloem
 • 1/2 kl bakpoeder
 • 1 rode appel 
 • keuken- en bakbenodigdheden
 • cakevorm
 • keukenrobot of handmixer

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm de oven voor op 150°C.
 2. Zeef de zelfrijzende bloem en bakpoeder in een mengkom en zet opzij.
 3. Klop de boter in een keukenrobot (of met handmixer) zacht op tot ze wit ziet.
 4. Splits de eieren: doe het eiwit in een kommetje en de dooiers in een ander kommetje. Verdeel vervolgens het eiwit op zijn beurt ook in twee helften (elke helft weer in een ander kommetje).
 5. Klop de eidooiers en een helft van het eiwit beurtelings met suiker onder de boter. Met beurtelings bedoel ik dat je om de beurt ei (dooier en eiwit) en suiker onder boter klopt, steeds met korte tussenpozen.
 6. Klop de andere helft eiwitten volledig op tot het goed stijf is. Dit zorgt ervoor dat de cake heel luchtig wordt.
 7. Spatel vervolgens het stijf geklopt eiwit beurtelings met de gezeefde bloem onder deegmassa. Doe dit voorzichtig en tot alle ingrediënten goed verwerkt zijn.
 8. Schil de appel (optioneel), snijd deels in blokjes en deels in partjes. De partjes gebruiken we voor de afwerking.
 9. Vet de cakevorm in (of bekleed met bakpapier). Doe een deel van het deeg onderaan in de cakevorm en doe hier de appelblokjes op. Voeg de rest van het deeg toe en eindig met een paar schijfjes appel bovenop het deeg. Je kan deze dakpansgewijs stapelen.
 10. Zet de cakevorm met het beslag in de oven en verhoog de temperatuur meteen naar 175 graden. Laat voldoende droog bakken in 45 à 50 minuten (kan meer of minder zijn, afhankelijk van oven). Zorg er vooral voor dat de cake mooi droog gebakken is.

Maak je dit recept eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vinden oma en ik héél leuk! 😉

Tip?

Volg alle stappen voor een optimaal resultaat. Om te kijken of de cake droog gebakken is, kan je er in het midden in prikken met een vork of satéprikker. Wanneer er nog beslag aan kleeft, dan is de cake nog niet gaar en moet deze nog langer in de oven staan. 

Geniet van oma’s appelcake!

Marthe