Het is bijna tijd om Pasen te vieren en hoe kan dat ook beter dan met een lekkere brunch of lunch. Bosje tulpen op tafel, een gekookt eitje, een paashaas van chocolade, iedereen gezellig samen en last but not least: een zelfgebakken brood! 

Het kriebelde bij mij al een tijdje om een vlechtbrood klaar te maken. Met relatief weinig moeite, het betere vlechtwerk, een hoopje geduld (om te kneden en het brood goed te laten rijzen) creëer je écht een prachtig vlechtbrood om u tegen te zeggen. Ik ben een tijdje zoet geweest met het experimenteren – laat geduld nu ook niet meteen mijn sterkste kant zijn – maar ik maakte een lekkere variant klaar: vlechtbrood met zachte pestocrème en basilicum.  

Crunchy gold

Ik experimenteerde met het gamma broodmixen van Niamh. De Crunchy gold mix was ideaal als basis voor dit recept. De mix bevat drie soorten tarwe: gepofte, geroosterde en tarwe op steen gemalen. Met deze mix maak je een lekker knapperig brood klaar met een zeer fijne smaak.  Je hoeft enkel water toe te voegen. Met weinig moeite krijg je een groots resultaat!

Benieuwd naar het recept? Schort aan, duik de keuken in en lees snel verder!

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig?

  • voor 1 vlechtbrood
  • 500 g Niamh Crunchy gold Mix 
  • 2 g droge gist 
  • 300 ml lauwwarm water 
  • voor de pestocrème
  • 2 el zachte geitenkaas (of andere roomkaas)
  • 20 g pijnboompitten
  • 20 g basilicum (ook steeltjes)
  • snuifje zout en peper
  • 40 ml neutrale olijfolie
  • keuken- en bakbenodigdheden
  • broodbakvorm 
  • hakmolen of staafmixer
  • eventueel keukenrobot 
  • voor de afwerking – optioneel
  • extra verse basilicum
  • 150 g geraspte geitenkaas (of geraspte mozzarella)

 

Hoe ga je te werk?

  1. Meng het lauwwarm water met de gist. Voeg dit bij de bakmix en kneed 20 minuten met de hand of 10 minuten met de keukenrobot tot een soepel deeg.
  2. Dek het af met een licht vochtige keukenhanddoek. Laat ongeveer 50 minuten rijzen op kamertemperatuur (nabij een warmtebron). Het deeg is voldoende gerezen wanneer het in volume verdubbeld is.
  3. Maak in tussentijd de pestocrème. Voeg alle ingrediënten hiervoor in de hakmolen (of gebruik de staafmixer).
  4. Druk het deeg plat en kneed nog 1 à 2 minuten met de hand. Rol het deeg uit tot een rechthoek (ongeveer 2 cm dik). Garneer met de pestocrème en bestrooi met de geraspte kaas en optioneel nog extra blaadjes basilicum.
  5. Rol het deeg op tot een worst en snijd verticaal in 3 lange repen maar laat de bovenkant nog aan elkaar. Vlecht het deeg. Leg in een rijkelijk beboterde broodbakvorm. Laat nogmaals 50 minuten rijzen.
  6. Bak het vlechtbrood in 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Laat afkoelen. 

Maak je dit recept eens klaar of heb ik je mogen inspireren om een of andere andere variant uit te proberen? Stuur mij dan zeker een foto of bericht. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster

Tip?

Focus niet te veel op de klok, maar zorg er vooral voor dat het brood na het rijzen in volume verdubbeld is. Dit zorgt ervoor dat het brood luchtig en fluffy zal worden. 

Gebruik een potje kant-en-klare groene pesto voor als het even snel moet gaan.

Wil jij de broodmix(en) graag zelf uitproberen? Ze zijn o.a. beschikbaar bij Delhaize, Smatch, Colruyt, Carrefour en Spar. Verpakt in 100% recycleerbare folie. 

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Niamh Baking.

Heel veel bakplezier,

Marthe