Zondag is voor mij heel vaak bakdag. Schort aan, keuken induiken en op zoek naar nieuwe baksels. Van een vlechtbrood tot zelfgemaakt pizzadeeg: ik experimenteer er op los. Soms eindigt mijn experiment met een hopeloze, aangebrande cake en soms heb ik meteen een lekker resultaat. Deze zachte havermoutkoekjes met rozijnen behoren zo wat tot die laatste categorie. Ik probeerde het recept uit en ik voelde meteen dat het goed zat. Daarom deel ik vandaag dit recept met jullie. Lees je snel mee?

Havermout

Haver is een graansoort (zoals tarwe, spelt en rogge). Havermout is niet hetzelfde als havervlokken of havermeel. Havermout bestaat uit geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken zijn dan weer ongeknipt (vlokken, dus). Voor havermeel wordt de haverkorrel helemaal tot meel gemalen. In mijn granola recept gebruik ik havervlokken, maar voor deze koekjes gebruik ik havermout

Wat heb je nodig?

 • voor 10 stuks
 • 75 gr patisseriebloem
 • 1 ei
 • 1 kl bakpoeder
 • 25 gr rozijnen
 • snuifje zout 
 • 50 gr havermout (geen vlokken!)
 • 60 gr boter op kamertemperatuur
 • 60 gr suiker
 • benodigdheden
 • bakpapier

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm de oven voor op 220°C. 
 2. Klop de boter en de suiker luchtig. Voeg het ei hier aan toe. 
 3. Doe alle droge ingrediënten erbij: de bloem, het bakpoeder, de rozijnen, havermout en het snuifje zout. 
 4. Maak hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de hoopjes plat en maak er mooie rondjes van. Dit lukt het beste met twee vochtige lepels. 
 5. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten op 220°C. Laat ze daarna volledig afkoelen.  

Maak je deze zachte havermoutkoekjes klaar of heb ik je mogen inspireren? Stuur mij dan zeker een foto of berichtje. Tag mij @dekokster of gebruik de hashtag #dekokster. Vind ik leukkk!

Liefs,

Marthe