Ben jij ook zot van soep? Ik wel! Soep is heel erg gemakkelijk om vooraf klaar te maken en super handig doordeweeks als tussendoortje of lunch. Misschien is deze geroosterde spruitjessoep, afgewerkt met krokante ham en een beetje zure room wel iets voor jou? ⁣

Nog even mijn ultieme soep tips op een rijtje:

  1. Gebruik zo veel mogelijk seizoensgroenten: goed voor het milieu én de portemonnee.
  2. Drink een tas soep als tussendoortje of bij de lunch. Extra groenten, vocht én een voldaan gevoel: check, check, dubbel check!
  3. Maak soep nóg beter en kies voor een lekkere afwerking bv. verse kruiden, croûtons, lichte room, kikkererwten, pesto, geroosterde noten,… Pimpen die handel.
  4. Maak een grote kom soep op het einde van de week met alle (kleine restjes) groenten die je nog over hebt om verspilling tegen te gaan.

Wat heb je nodig?

  • voor 2 personen
  • 1/2 kg spruitjes
  • vetstof: boter of olijfolie
  • 2 prei stengels
  • kippenbouillon
  • 1 grote ui
  • 2 tenen look

  • voor de afwerking (optioneel)
  • rauwe ham (bijvoorbeeld Parma of Ganda ham)
  • zure room

  • kruiden
  • (verse of gedroogde) rozemarijn
  • peper en zout
  • blaadje laurier

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd het achterste “kontje” van de spruitjes af, verwijder de twee buitenste bladeren en halveer ze. Was ze vervolgens goed om vuil te verwijderen.
  3. Was ook de prei goed (ik maak een aantal inkepingen rondom rond om de prei stengel goed te kunnen wassen). Halveer de prei en snijd in halve ringen.
  4. Neem een ovenschaal of plaat, bekleed deze met bakpapier en leg er de spruitjes op. Sprenkel er wat olijfolie over heen. Kruid met (verse) rozemarijn, peper en zout en een blaadje laurier. Laat ze ongeveer 15 minuten in de oven roosteren op 180°C.
  5. Smelt een klontje boter of doe wat olijfolie in een grote pot. Snipper de ui en stoof glazig samen met het (uitgeperste) teentje look en de prei. Stoof daarna ook de geroosterde spruitjes even mee (zonder het laurierblaadje). 
  6. Neem kippenbouillon en zet alle groenten onder. Breng aan de kook en laat een tijdje pruttelen. Mix tot een gladde soep wanneer alle groenten gaar zijn. Doe er eventueel nog bouillon bij en kruid de soep nog na met peper en zout indien gewenst.
  7. Bak voor de afwerking de ham in reepjes krokant in een (antikleef)pan. Gebruik geen vetstof (de randjes van de hesp zullen smelten en worden de vetstof). Laat uitlekken op een stukje keukenpapier. De hamreepjes worden krokant nadat ze zijn afgekoeld.
  8. Serveer de soep met een beetje zure room en de krokante ham.

Tips?

Neem om te starten nog niet té veel bouillon, je kan nog steeds vocht bijvoegen achteraf (na het mixen) als je wil.

Geniet ervan,
Marthe